Vakantieparken misbruikt voor grootschalig witwassen
Volgens De Telegraaf wast de georganiseerde misdaad op grote schaal geld wit via vakantieparken. De krant baseert zich op een vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland, dat onderzoek doet voor de overheid naar ondermijnende, georganiseerde criminaliteit.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland, denkt dat er tientallen miljoenen euro’s worden witgewassen in vakantieparken, terwijl lokale overheden daar nauwelijks iets aan doen. Er worden zelfs complete vakantieparken door criminelen gerund. En niet alleen in het oosten van Nederland. Volgens het rapport heeft bijna elke Nederlandse gemeente één of meerdere risico-indicatoren. Overal zou via de criminaliteit verkregen geld via vakantieparken worden witgewassen. Huisjes worden vervolgens verhuurd om legale inkomsten te verkrijgen, maar er worden ook arbeidsmigranten en illegalen in gevestigd. Verder worden de parken gebruikt voor drugsproductie, opslag van illegale goederen en illegale prostitutie.
Nauwelijks zicht op het probleem
De overheid heeft nauwelijks zicht op het probleem, omdat huisjes en stacaravans met contant geld worden betaald en omdat de verkoop niet in het Kadaster worden geregistreerd. Deze vorm van witwassen is dan ook nauwelijks te traceren en te bewijzen. Marcouch wil daarom aanvullend onderzoek laten verrichten. Ook wil hij preventieve maatregelen, zoals het weigeren van vergunningen op basis van de Wet Bibob en voorlichting aan gemeenten. Daarnaast zullen meer controles en strafrechtelijke onderzoeken moeten plaatsvinden. Vanwege capaciteitsgebrek bij gemeenten gebeurt dit nu vaak niet. Gemeenten zijn volgens de RIEC-voorzitter ook vaak naïef. Ze zijn dan zo blij met het florerende vakantiepark dat zij niet doorhebben dat zij samenwerken met criminelen.
Barrièremodel
Om inzichtelijk te maken welke barrières professionals opwerpen bij ondermijning op vakantieparken gebruikt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) het barrièremodel. Hierbij wordt gekeken naar het verhaal achter een specifieke casus, dader of delict. Het doel van het opwerpen van barrières is om in een vroeg stadium het criminele circuit in de kiem te smoren. Criminelen zijn dan eerder in beeld, zodat professionals het misbruik van vakantieparken voor criminele doeleinden bemoeilijken.
Het barrièremodel ‘Ondermijning op vakantieparken’ is ontstaan vanuit de Actie-Agenda Vakantieparken 2021 – 2022. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het CCV de opdracht gegeven een fenomeenanalyse uit te voeren naar de ondermijning op vakantieparken. Hiervoor heeft het CCV het barrièremodel toegepast. Dit model is specifiek gericht op ondermijning op vakantieparken en niet op de reguliere recreatieve gebruiker. Het model is gemaakt in samenwerking met diverse partijen, zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid, de VNG, het LIEC en een aantal RIEC’s, gemeenten, Vitale Vakantieparken, Ariadne en ZKA.
Meer informatie over het barrièremodel is te vinden op de website van het CCV.