Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Centurion

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

EAL

Masset Solutions

Alarm Meldnet

JMB Groep

DZ Technologies

Seagate

Connect Security

HID

Akuvox

VEB

SOBA

SMC Alarmcentrale

Nenova

Bosch Security Systems

Explicate

SmartCell

Securitas

Eagle Eye Networks

Paraat

BHVcertificaat.online

HD Security

i-Pro

RoSecure

Alphatronics

OSEC

ARAS

Bydemes

Multiwacht

Add Secure

Regio Control Veldt

CDVI

Trigion

Eizo

Ajax Systems

VAIBS

Unii

Lobeco

Genetec

Top Security

GFT

Nimo Drone Security

Milestone

ASIS

Service Centrale Nederland

NIBHV

Seris

G4S

Nimo Dog Security

VVNL

Secusoft

Paxton

Brivo

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Crown Security Services

IDIS

VideoGuard

Optex

VBN

SmartSD

Gold-IP

Uniview

PG Security Systems

Dero Security Products

20face

ASSA ABLOY

Advancis

CardAccess

ADI

CSL

Hikvision

Sequrix

Kiwa

2N

Vakbond BOA’s ontstemd over reactie van Halsema

31 januari 2019
Redactie
19:38

De vakbond BOA ACP zegt dat burgemeester Halsema van Amsterdam de plank misslaat met haar opmerking dat de minister bepaalt of BOA’s bewapend worden of niet. Volgens de bond staat de minister het al lang toe als aan de voorwaarden wordt voldaan. Vandaag werd gestaakt om de gemeente onder druk te zetten.

Buitengewoon opsporingsambtenaren voerden donderdag voor het eerst actie door geen bekeuringen uit te schrijven. Dat gebeurde in de gemeente Amsterdam, omdat de burgemeester weigert in te stemmen met verdedigingsmiddelen, zoals een bodycam, wapenstok en pepperspray. De BOA’s vinden die uitrusting nodig omdat meer dan de helft van hen geconfronteerd wordt met fysiek geweld. Bijvoorbeeld bij het uitschrijven van een parkeerbon.

Grote risico’s
Een bouwvakker is verplicht een veiligheidshelm te dragen en een glazenwasser mag niet naar boven zonder valbeveiliging. Maar BOA’s, die ook grote risico’s lopen, moeten het zonder veiligheidsmiddelen doen. Volgens burgemeester Halsema van Amsterdam omdat niet zij, maar de minister gaat over het toekennen van verdedigingsmiddelen aan BOA’s. Vakbond BOA ACP bestrijdt dit. Halsema

Regelgeving
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft gereageerd op de actie ‘Geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen!’, van de boa’s in Amsterdam. De burgemeester verdoezelt haar verantwoordelijkheid als werkgever en slaat de plank mis, zegt de vakbond. De minister van Justitie en Veiligheid heeft namelijk regelgeving opgesteld (Beleidsregels BOA’s), die toestaat dat BOA’s met verdedigingsmiddelen (formeel geweldsmiddelen) kunnen worden uitgerust. Als de gemeente aan de criteria voldoet, kan de lokale driehoek de minister om toestemming vragen. Die verleent toestemming als de BOA’s bekwaam zijn en er sprake is van noodzaak. In Amsterdam wordt volgens de vakbond aan beide criteria voldaan.

Hardere acties
Wat bekwaamheid betreft hebben de Amsterdamse BOA’s een driejarige mbo-3-opleiding gevolgd en worden zij jaarlijks getest, ook op het gebruik van verdedigingsmiddelen. Zij voldoen daarmee aan dezelfde eisen uit de ambtsinstructie als de politie, zo zegt vakbond BOA ACP. Wat betreft de noodzaak gaat het erom of het (fysieke) geweld tegen BOA’s toeneemt. Ook dat is in Amsterdam het geval. Uit eigen onderzoek van de gemeente blijkt dat meer dan de helft van de BOA’s te maken heeft met fysiek geweld.
De BOA’s staan in plaats van de politie in de frontlinie, maar met een lege riem. Ze eisen niet meer dan goede arbeidsomstandigheden. Op 6 februari wil de vakbond hierover helderheid van de gemeente Amsterdam. Als de BOA’s in Amsterdam niet op korte termijn worden uitgerust met de bodycam en een wapenstok en pepperspray, bereid de vakbond hardere acties voor.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner