Meer overnames in de videosurveillance markt in 2015

De overname van Axis Communications door Canon is waarschijnlijk slechts het begin van een reeks overnames zegt Jon Cropley, analist Video Surveillance bij IHS.

Cropley suggereert dat deze stap slechts het topje van de ijsberg zou kunnen zijn. Tot vorig jaar was Canon namelijk een kleine speler in de markt van videosurveillance-apparatuur. Echter, in augustus 2013 onthulde Canon CEO Fujio Mitari zijn grote ambities. Hij is van mening dat beveiligingscamera’s “met onbegrensde mogelijkheden voor groei ” een steeds belangrijke pijler voor het bedrijf en de markt zijn.
CanonIn juni 2014 heeft Canon ’s werelds grootste leverancier van video management software, Milestone Systems overgenomen. Canon zat toen al enkele jaren in de markt voor camerabewaking, maar het lukte vooralsnog moeizaam om marktaandeel te winnen. Nu koopt Canon ’s werelds grootste leverancier van netwerkcamera’s Axis voor 2,5 miljard euro.
Canon wordt met de overname een van de belangrijkste spelers in de beveiligingsmarkt. Het bedrijf laat hiermee zien hoe serieus Canon is over het uitbreiden van haar belangen in de markt van videosurveillance-apparatuur. IHS schat dat Axis Communications de derde grootste leverancier van videosurveillance-apparatuur in 2014 was met een marktaandeel van meer dan 5% wereldwijd. De waarde hiervan zou ongeveer 15 miljard dollar zijn. Desondanks heeft het bedrijf hevige concurrentie, met name uit Chinese hoek zoals van Hikvision en Dahua, zegt IHS. De gemiddelde verkoopprijs van een netwerkcamera is ondertussen meer dan gehalveerd tussen 2010 en 2014.
Overname van Axis door Canon komt slechts twee maanden nadat Samsung Techwin is verkocht aan de Hanwha Group.
De productieketen is vandaag de dag sterk gefragmenteerd. De vijftien topleveranciers zijn goed voor minder dan 50% van de inkomsten en er zijn duizenden kleine leveranciers. De aankoop van Axis door Canon zou heel goed het begin kunnen zijn van een reeks van overnames in 2015.

Deel dit artikel via: